Výkopové práce - základy pod plot

18.9.2024

Kvalitní a pevný plot je nedílnou součástí každého pozemku. Chrání soukromí, zvyšuje bezpečnost a zároveň je i designovým doplňkem. Aby však plot vydržel dlouhodobě a odolával povětrnostním podmínkám, je nezbytné správně připravit základy pod plot. K tomu neodmyslitelně patří výkopové práce, které zajistí, že základy budou stabilní a plně funkční.

základy pod plot

Proč jsou základy pod plot tak důležité?

Základy tvoří pevnou oporu pro celý plot, ať už jde o jeho dřevěné, kovové nebo betonové provedení. Bez pevných základů by plot mohl časem klesnout, vychýlit se nebo dokonce spadnout. Správně udělané základy pod plot zajišťují jeho dlouhou životnost a odolnost vůči změnám počasí, jako je mráz, vlhkost nebo silný vítr.

Chci poptat výkopové práce 

Výkopové práce jako první krok k pevným základům

Prvním krokem při budování plotu je provedení výkopových prací. Ty zahrnují výkop rýh nebo jam pro základy a sloupky, které budou tvořit konstrukci oplocení. Kvalita a hloubka výkopu je rozhodujícím faktorem pro výslednou stabilitu plotu.

  • Hloubka výkopu - základní pravidlo říká, že základy pod plot by měly sahat do nezámrzné hloubky, což v českých podmínkách znamená přibližně 80 cm až 1 metr. Tím se zamezí poškození plotu při mrazech, kdy by mohlo dojít k pohybu půdy a následnému narušení stability.
  • Šířka výkopu - šířka závisí na druhu plotu. Pro lehčí dřevěné či drátěné ploty stačí menší šířka, zatímco pro masivní betonové nebo kovové ploty je třeba provést širší výkop.
  • Vyrovnání terénu - před zahájením výkopových prací je nutné zhodnotit terén, upravit případné nerovnosti a zajistit, aby byly základy rovné a stabilní.

Postup při výkopových pracích pro základy pod plot

  1. Vytyčení trasy plotu
    Prvním krokem je přesné vyznačení trasy plotu. Pomocí provázků a kolíků určíme, kde bude plot stát a kde budou umístěny jednotlivé sloupky.
  2. Výkop základových jam
    Podle typu plotu vykopete jámy nebo rýhy pro základy. Hloubka a šířka výkopu by měla odpovídat požadavkům na typ oplocení.
  3. Instalace sloupků
    Do připravených jam se vloží sloupky, které budou tvořit oporu pro plotové panely. Sloupky se vyrovnají a následně zabetonují, aby byly pevně ukotvené.
  4. Betonáž základů
    Po osazení sloupků se vyplní zbylá část jámy betonem, což zajistí jejich pevné a trvalé uchycení. Důležité je správně směsit beton, aby byl dostatečně odolný vůči vlivům počasí.

Druhy základů pod plot

Existuje několik různých druhů základů pod plot, které se volí podle materiálu a typu plotu.

  • Bodové základy - tento typ se používá především u lehčích plotů, jako jsou drátěné nebo dřevěné ploty. Beton se vylévá pouze do míst, kde budou umístěny sloupky.
  • Pásové základy - jsou vhodné pro těžší ploty, například betonové či kovové. Jde o souvislou betonovou konstrukci, která poskytuje plotu maximální stabilitu.
  • Prefabrikované základy - jsou moderní možností, na místo jednoduše dovezou a nainstalují. Jsou rychlé na montáž a ideální pro rovné terény.

Výhody profesionálně provedených výkopových prací a základů pod plot

Investice do profesionálně provedených výkopových prací a základů pod plot se rozhodně vyplatí. Profesionálové dokážou přesně odhadnout, jak hluboké a široké základy jsou potřeba, a zajistí, aby byly provedeny v souladu s technickými normami. Kromě toho vám odborníci mohou doporučit nejlepší řešení podle typu půdy a terénu.

Další naše služby 

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.