Jak vykopat studnu?

19.7.2024

Vykopat si vlastní studnu může být skvělým způsobem, jak pro svou spotřebu získat nezávislý zdroj vody. Chcete mít vlastní studnu? Od snu k realizaci je docela dlouhá cesta, která vyžaduje pečlivé plánování, správné nástroje a znalost základních technik. Jak vykopat studnu krok za krokem?

jak vykopat studnu

Jak vykopat studnu v 6ti krocích

1. Plánování a příprava
Než začnete kopat, je důležité provést důkladný průzkum pozemku. Zjistěte, zda je v oblasti dostatek podzemní vody a zda je váš pozemek vhodný pro kopání studny. Můžete se poradit s místními odborníky nebo využít geologické mapy a průzkumy.

Zjistěte, zda k výkopu studny potřebujete povolení. Místní úřady mohou mít specifické požadavky a regulace týkající se kopání studní, které musíte dodržovat.
Vyberte místo, které je dostatečně vzdálené od znečišťujících zdrojů, jako jsou septiky nebo chemikálie. Zohledněte také přístupnost a možnost budoucí údržby.

2. Nástroje a vybavení
Pro vykopání studny budete potřebovat rýče a lopaty, vrtnou soupravu nebo ruční vrták, kbelíky nebo čerpadla na odstraňování vody, trubky a filtrační materiály, beton nebo jiné materiály na vyztužení stěn studny.

3. Kopání studny
Pro mělké studny v oblastech s měkkou půdou je vhodné ruční kopání.
Použijte rýče a lopaty k postupnému vykopávání jámy. Pracujte opatrně a zajišťujte stabilitu stěn jámy, aby nedošlo k sesuvům.

Pro hlubší studny je efektivnější použít vrtnou soupravu. Tyto soupravy mohou být ruční nebo motorové a umožňují rychlejší a efektivnější výkop.

4. Instalace trubek a filtračního systému
Jakmile dosáhnete požadované hloubky a narazíte na vodní žílu, je čas nainstalovat trubky a filtrační systém

5. Vyztužení stěn studny
Pro zajištění stability stěn studny použijte betonové skruže nebo jiné vyztužovací materiály. Tento krok je zvláště důležitý u hlubších studní, kde hrozí riziko sesuvu půdy.

6. Čerpání a údržba
Po dokončení výkopu a instalace je třeba studnu otestovat a pravidelně udržovat.

Chci si nechat vykopat studnu 

Chci vidět další realizace

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.